5 Tips about aort anevrizmalarının kaplı stentler ile kapatılması tehlikeli mi You Can Use Today
5 Tips about aort anevrizmalarının kaplı stentler ile kapatılması tehlikeli mi You Can Use Today
Blog Article
Eğer aort anevrizması şüphesi varsa, birinci basamak sağlık kuruluşuna başvurmak ve bir doktordan tavsiye almak önemlidir. İlk muayene ve teşhis süreci genellikle bir genel pratisyen veya iç hastalıkları uzmanı tarafından yapılır.
Bu nedenle, işlem sırasında pıhtı önleyici ilaçlar kullanılabilir ve gerektiğinde stent yerleştirilerek damarın açık kalması sağlanabilir.
Stent takılan hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bu önlemler, stentin sorunsuz işlev görmesini sağlamak ve hastaların genel sağlık durumunu iyileştirmek için kritiktir. İşte stent takılan hastaların dikkat etmesi gereken başlıca hususlar:
Akut aort diseksiyonu, en sık acil cerrahi gerektiren aort hastalığıdır. Aort diseksiyonu, aort duvarının katları arasında yırtık olması ve kanın duvarın katları arasında oluşan yalancı lümene girmesidir. Çoğunlukla yaşlı kişilerde görülür. Aortun patlaması halinde hayatta kalma şansı da azalacağından yeni oluşmuş aort diseksiyonu, acil ve hayati tehdit eden bir durumdur.
Abdominal aort anevrizmalarında ilk belirtilerin hayatı tehdit edebilen rüptür ile birlikte oluşması oldukça istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden belli durumlarda abdominal aort anevrizmasından şüphelenildiğinde tarama testleri yapılır. Taramalar genelde ultrason ile yapılır.
Aort anevrizması tedavisi, anevrizmanın boyutuna, büyüme hızına, hastanın genel sağlık durumuna ve anevrizmanın yırtılma riskine bağlı olarak belirlenir. Aşağıda yaygın olarak kullanılan tedavi seçenekleri bulunmaktadır:
Aortun media tabakasıyla beraber dış yarısının beslenmesi ve oksijenlenmesi vasa vasorumlar ile sağlanır. İnfrarenal aortanın media tabakasında vasa vasorum yoktur. Beslenme lümenden diffüzyon yolu ile sağlanır. Aterosklerozis intimal kalınlaşma sonucunda diffüzyonu bozar. Gelişen hipoksemi tunica mediadaki elastik yapılarda dejenerasyona neden olarak duvarı zayıflatır ve anevrizma gelişimine zemin hazırlar.
Aort anevrizması belirti ve bulguları; tipine, yerleşimine ve patlayıp patlamadığına veya vücuttaki diğer yapılarla ilişkisine bağlıdır. Anevrizmalar yıllar boyunca herhangi bir şikayete yol açmaksızın oluşup büyüyebilir.Yıllar boyunca yavaşça büyürler ve patlayana kadar herhangi bir şikayete yol açmazlar. Bazen muayene sırasında hastanın karnında nabız veren bir kitle fark edilebilir. Eğer şikayete yol açarlarsa, bu şikayetler sırtta veya karnın kenarlarında derin batıcı tarzda ağrı, karında saatler veya günler boyunca süren sabit yanıcı ağrı, ayaklarda soğuma veya uyuşma şeklindedir. Karın bölgesindeki anevrizmalara biz Abdominal Aort Anevrizması (AAA) deriz.
Yapılan tetkikler sonucunda tüm anevrizmalar baz alındığında hastada kanama şüphesi var ise tedaviye başlanmalıdır.
Rüptür: Anevrizma belli bir genişliğe ulaştığında yırtılma riski de artar. Aortun anevrizmatik kısmı içinden geçen yüksek kan basıncının da etkisiyle yırtılarak kanın vüMinimize boşluğuna akmasına izin veren bir delik oluşturabilir.
Diseksiyon: Kanın basınç ile en içerideki tabakada gelişen bir yırtıktan yeni ve yalancı bir yol yaratarak ilerler.
→ Sitemizi ziyaret etmeden önce aşağıda yazılı kullanım ilkelerini mutlaka okumanızı öneririz. Bu şartları kabul etmeniz halinde sitemizden faydalanırken kurallarımıza uymanız yararınıza olacaktır. Lütfen Kullanım İlkelerimizin tamamını okuyunuz.
Diseke olmuş damar duvarı zayıfladığından, kolaylıkla dışarı doğru da yırtılabilir. Yalancı yol devamında bu bölgeden çıkan damarları tıkayarak, organların Detaylı Bilgi Burada kanlanmasını bozar.
Kanama: İşlem sırasında kasık veya kol atardamarlarından girildiğinde, damar hasarı veya kanama riski olabilir. Bu chance, dikkatli bir şekilde artere erişim sağlayan deneyimli bir kardiyolog tarafından lessen edilir.